ERP-software voor meubelmakers

Geplaatst op

Bij een meubelmaker zal u niet direct aan software denken, zoals dat wel vaker het geval is bij handwerk-beroepen. Toch kan software een cruciale rol spelen in het efficiënter indelen en uitvoeren van uw werkzaamheden. ERP-software helpt bij efficiënt voorraadbeheer, projectmanagement en het in kaart brengen van uw processen; van de aanvraag, tot aan het uiteindelijke product.

ERP voor productiebedrijven

Productiebedrijven hebben op dagelijkse basis ontzettend veel processen die in kaart gebracht moeten worden. Zo moet u weten waar materialen vandaan komen, waar ze zich vervolgens bevinden, hoe ze gebruikt worden en wanneer ze uw magazijn weer verlaten. Als u hier geen duidelijk beeld van hebt, is de kans groot dat het op een gegeven moment mis zal gaan en u niet aan de vraag van een klant kan voldoen.

ERP-software ondersteunt door deze dagelijkse processen en activiteiten in kaart te brengen. Zo weet u precies wat zich afspeelt binnen uw bedrijf en kan u, indien nodig, deze processen nog meer stroomlijnen.

Gerelateerd: “ERP-software voor de meubelbranche

Functionaliteiten

Ieder ERP-systeem ziet er anders uit. De volgende drie functionaliteiten zijn echter kenmerkend voor ieder systeem:

  1. Automatisering van activiteiten. Een ERP-systeem automatiseert eenvoudige en terugkerende werkzaamheden, waardoor uw personeel zich kan focussen op andere belangrijke taken.
  2. Centrale database. Alle gegevens worden samengebracht in een centrale database, waardoor de verschillende afdelingen eenvoudig en efficiënt met elkaar samen kunnen werken.
  3. Realtime gegevens. Dankzij ERP heeft iedere gebruiker te allen tijde toegang tot de meest recente data.

 

Modules

Laten we naast deze kenmerkende functionaliteiten ook eens kijken naar de meest relevante modules voor de productiesector.

Voorraadbeheer

Cruciaal voor een productiebedrijf is natuurlijk het beheren van de voorraad. Zo zorgt u ervoor dat materialen te allen tijde op voorraad zijn, zodat u altijd aan de vraag van uw klant kan voldoen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat u niet teveel in huis haalt en het niet meer kwijt kan. Veel productiebedrijven kiezen ervoor om een WMS-module aan de ERP-omgeving toe voegen, omdat deze net iets geschikter is voor efficiënt voorraadbeheer.

Inkoopmanagement

Inkoopmanagement kan als aparte module aangeschaft worden, maar maakt soms ook onderdeel uit van het voorraadbeheer. Door uw inkoopactiviteiten inzichtelijk te krijgen zorgt u ervoor dat u uw materiaal zo efficiënt mogelijk inkoopt.

Projectmanagement

Veel productiebedrijven werken op projectmatige basis. Om deze projecten in een goede baan te kunnen begeleiden, is het belangrijk om deze aan de hand van geschikte software in kaart te brengen. Zo heeft u duidelijk zicht op de geschatte kosten, de voorspelde winstmarge en de verwachtingen van zowel uw klant als medewerkers. Functies van de module projectmanagement zijn doorgaans als volgt:

  • Voordat een project van start kan gaan, moet er een geschat budget worden opgesteld. Hierbij dient men rekening te houden met factoren als materiaal, personeel, opslagruimte en machines/installaties. Deze module stelt u ook in staat om het budget gedurende het project te bewaken.
  • Omdat niet iedereen op hetzelfde moment in dezelfde ruimte aan het project zal werken, is het belangrijk dat er een centrale plaats is waar men vragen kan stellen en de voortgang kan delen.
  • Om de middelen zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten.
  • Ieder project valt of staat met een gedegen planning. Hiermee houdt u de voortgang van het project in de gaten en kan u waar nodig bijsturen om te zorgen voor een succesvolle afronding.
  • Resource management. Voor het verdelen en inplannen van alle projectstappen.
  • Het is belangrijk om te vast te leggen hoe lang iedere deelnemer aan het project besteedt. Zo kan u achteraf ook evalueren of het aan de verwachtingen heeft voldaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Neem met ons door hoe je leuker en beter je woondesign kunt realiseren.

Contactgegevens

Via info @ vangilsdewit.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden